Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Καλησπέρα σε όλη τη στοιχηματική παρέα του κουβανού και ειδικότερα στους φίλους της μπασκετικής γωνιάς του blog. Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της στοιχηματικής μπασκετικής σαιζόν με την ολοκλήρωση του final 4 και την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ευρώπης 2015 ρεάλ μαδρίτης. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, πλέον, τους τελικούς της Α1 μεταξύ των μόνιμων άσπονδων ''φίλων'' ολυμπιακού - παναθηναικού στις αρχές ιουνίου, καθώς και τους τελικούς ανατολικής και δυτικής περιφέρειας στο αγαπημένο μας nba που ξεκινούν αύριο βράδυ από τους οποίους θα προκύψει και το ζευγάρι των τελικών του nba στις αρχές ιουνίου.
  Όπως είχαμε εκτιμήσει (και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε) επικράτησε στον τελικό της euroleague του ολυμπιακού και στέφθηκε πανάξια πρωταθλήτρια ευρώπης για το 2015 η ρεάλ μαδρίτης. Μετά την επική πρόκριση του ολυμπιακού στον τελικό οι ειδήμονες (εδώ γελάει ο κόσμος όλος) έλληνες μπασκετικοί δημοσιογράφοι (τους οποίους οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε διαβάσει κατά καιρούς σε διάφορα site και μ.μ.ε), είχαν απονείμει σχεδόν την κούπα στον ολυμπιακό αντιμετωπίζοντας την ρεάλ σαν μια ομάδα επιπέδου malaga. Mπορείτε να διαβάσετε τις επικές κωλοτούμπες όλων αυτών των παντογνώστων του μπάσκετ μία μόλις ημέρα μετά την εύκολη νίκη της ρεάλ. Εμείς και εγώ προσωπικά (και χωρίς να το κρύβω ότι συμπαθώ τον ολυμπιακό) από αυτή τη στήλη είχαμε επισημάνει τους πολλούς λόγους που η ρεάλ ήταν το μεγάλο φαβορί και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
  Τα δεδομένα στο μπάσκετ είναι τόσο απλά σε αντίθεση με το πόσο πολύπλοκο φένεται με τα τόσα συστήματα και τακτικές που εφαρμόζονται σε αυτό από τον κάθε προπονητή (που δεδομένα ο χειρότερος προπονητής γνώριζει περισσότερο μπάσκετ από τον καθένα μας). Στο μπάσκετ, λοιπόν, κερδίζει 9 στις 10 φορές η καλύτερη ομάδα γιατί σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο ο χειρότερος να ''κλέψει'' παιχνίδι από τον καλύτερο (στο μπάσκετ δεν υπάρχει ταμπούρι και αντεπίθεση). Η καλύτερη ομάδα του final 4 (ρεάλ) επικράτησε αφού το ταλέντο στο σύγχρονο μπάσκετ συνηθίζει να επιβάλλεται του πάθους, της ενέργειας και του προπονητικής επιρροής. Αυτό συμβαίνει την τελευταία 5ετία και σε αντίθεση με τις απόψεις των ειδημόνων περί διαχωρισμού καλών προπονητών (π.χ. obradovic) και μέτριων (laso) ή looser συναδέλφων τους. Aυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό αν δει κανείς τι καταφέρνουν σε τίτλους οι όντως καλύτεροι προπονητές ανά τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια ( obradovic-fener, thibodeau-bulls, rivers-clippers κτλ.) και τι καταφέρνουν οι αντίστοιχα θεωρούμενοι μέτριοι ή και άπειροι προπονητές (blatt-maccabi και cavaliers, laso-real, kerr-warriors). Mε λίγα λόγια, το σύγχρονο μπάσκετ έχει αλλάξει και για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει η επίδραση του ταλέντου των παικτών επικρατεί και επιβάλλεται της επιρροής του κάθε προπονητη σε ένα αγώνα μπάσκετ και οι τίτλοι κερδίζονται πλέον από τους μεγάλους παίκτες και σε καμία περίπτωση από τους μεγάλους προπονητές. Οι τίτλοι κερδίζονται πλέον από τον εκάστοτε lebron james, tim dunkan, kobe bryant, steph curry, σπανούλη, ροντρίγκεθ, κάρολ, ράις και όχι από τον εκάστοτε obradovic και popovic.
  Για να έρθουμε και στην τύχη των ελληνικών ομάδων στην euroleague διαχρονικά, είναι γεγονός πως η κατάκτηση ή όχι του ευρωπαικού τίτλου κατά την προσωπική ταπεινή μου γνώμη κρίνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από ένα παράγοντα. Αυτός είναι οι μεγάλοι (επιπέδου final 4) ξένοι παίκτες της κάθε ελληνικής (ή ακόμη και ξένης ομάδας). Στις 9 κατακτήσεις του πρωταθλήματος ευρώπης από ελληνική ομάδα (παναθηναικός, ολυμπιακός) αν δεν υπήρχαν στο ρόστερ οι παρακάτω παίκτες δεν θα είχε κατακτηθεί ούτε ένας από αυτούς τους τίτλους. Ουίλκινς , ρέμπρατσα, μποντιρόγκα, γιασικεβίτσιους, μπατίστ, πέκοβιτς, ντόρσευ, λο, άντιτς, χάινς...με λίγα λόγια είναι καλός ο κορμός ελλήνων καλών παικτών, αλλά τη διαφορά και τους τίτλους τους δίνουν οι καλοί ξένοι παίκτες. Άλλωστε και η μεγάλη ομάδα του άρη την 3ετία 88-90 έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει ένα ευρωπαικό γιατί ενώ είχε την καλύτερη 2άδα γκαρντ σε όλη την ευρώπη (γκάλης, γιαννάκης), έπαιζε με ξένους παίκτες τον (κατά τα άλλα συμπαθή) γουίλντζερ και τον μαικ τζόουνς. Αν θέλουν, λοιπόν, οι 2 ελληνικές ομάδες (ολυμπιακός,παναθηναικός) να διεκδικήσουν ξανά επί ίσους όρους την κατάκτηση της euroleague και όχι απλά την τιμητική συμμετοχή σε final 4, θα πρέπει στον ελληνικό κορμό τους να προσθέσουν μια 5άδα καλών ξένων παικτών αφού στον μεν παναθηναικό κανένας από τους ξένους του δεν είναι επιπέδου final 4, ενώ στον δε ολυμπιακό μόνο ο λοτζέσκι αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο αφού οι υπόλοιποι 5 ξένοι του είναι απόλυτες μετριότητες αν έχεις φιλοδοξία κατάκτησης ευρωπαικού τίτλου.
  Όσοι καταφέρατε και μας διαβάσατε, ελπίζω να μην σας κουράσαμε πολύ με το κείμενο - σεντόνι και θα επανέλθουμε σύντομα με τις εκτιμήσεις μας για τα σκορ στους τελικούς των περιφερειών του nba, καθώς και για την πρόβλεψη μας για τον νικήτη του nba τη φετινή χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου